7 Aralık 2008 Pazar

Internetteki en uzun "tek kelimelik" domain..

Internet’e dair pek çok gelişme ilgimi çekiyor. Sizlerle İnternette halihazırda kullanımda olan en uzun “tek kelimelik” adresi paylaşmak istiyorum.
http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.com/

Ekim 1999’da alınan adres, eski bir Galler kasabasına ait. Kelime anlamı ise: "The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio's of the red cave". Yaklaşık Türkçesi: “Aziz Tysilio’nun kırmızı mağarasının yakınındaki hızlı girdabın beyaz fındık ağaçlarının boşluğundaki Azize Mary kilisesi”.

Kasabanın sakinleri, haklı olarak daha hızlı ve daha kolay telaffuz edebilmek için Llanfair kısaltmasını kullanıyorlar. Hatta bu kısaltmanın da web adresini kullanıyorlar :) Aslında, kasaba sakinlerinin, kasabanın uzun adının web adresini alabilmek için Ekim 1999’a kadar beklemelerinin de bir sebebi var. Bu tarihten önce 26 karakterden daha uzun alan adları kaydedilemiyordu. Artık, “.com” uzantısı dahil alan adları, 67 karaktere kadar çıkabiliyor. Yani 92 karakterden oluşan Yeni Zellanda kasabası, kendi adına bir web sitesi açabilmek için biraz daha bekleyecek :)
Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu

Korkmayın 163 karakterden oluşan Tayland kasabasından bahsetmiyorum bile.

Hiç yorum yok: